Wereldzee in de polder, Een moderne ontdekkingsreis van de Zuiderzee van 1873 naar het IJsselmeer van vandaag – Ronald Nijboer

Auteur: Willem van der Ham

Over de Zuiderzee is al heel wat geschreven. Onlangs nog door Eva Vriend (Eens ging de zee hier tekeer) en ook door mij, Willem van der Ham (Hoor, hoor de dijk is dicht). Wat valt daar nog aan toe te voegen? Nou, best veel. Ronald Nijboer reisde vorig jaar de Fransman Henry Havard na, die in 1873 furore maakte met zijn boek La Hollande Pittoresque. Voyage aux Villes Mortes du Zuiderzee. Of de inwoners van de Zuidereesteden dit nu wel zo leuk vonden valt te betwijfelen, want om als ‘de doode steden der Zuiderzee’ doet het imago niet zo goed. Enige relativering was ook wel op zijn plaats, zo blijkt uit Nijboers boek. Wat het boek zo lezenswaardig maakt, is zijn verhaal van de toestand van nu. Net als Havard voer Nijboer rond de Zuiderzee, door de bouw van Afsluitdijk deels IJsslemeer en deels Waddenzee. Steeds ontmoette hij mensen die over verleden en heden van een plek vertellen – ik mocht zelf een dagje meevaren om Ronald over de Afsluitdijk te verhalen. Ronald zelf is ook nadrukkelijk aanwezig. Hij mijmert wat af en doet dat in een toegankelijke, rustige stijl. Kortom, ik heb genoten van het boek. Je reist echt met hem mee, waarbij hijzelf en ook zijn gasten aangename vertellers zijn. Zo krijg je mooie inkijkjes en een levendige indruk van dit prachtige, gevarieerde voormalige Zuiderzeegebied.

Uitgeverij Harper Collins