Oude kaarten lezen | Handboek voor historische cartografie – Bram Vannieuwenhuyze

Auteur: Willem van der Ham

Voor onderzoekers, planologen, landschapsarchitecten, en naar je hoopt ook ruimtelijke beleidsambtenaren is de kaart onontbeerlijk. Hoe kan je een gebied lezen zonder kaarten uit heden en verleden? Om je de weg te wijzen (er staat niet voor niets een wegwijzer op de cover) in de grote variatie aan kaarten en cartografische termen, is er nu het handboek voor historische cartografie. Het is geen leesboek, maar een soort encyclopedie die de lezer meeneemt in het kaartenlabyrint en er ook weer direct uitsleept want om de haverklap staat er een sterretje dat je leidt naar het register. Er staat veel lezenswaardig in er zijn prachtige kaarten en andere illustraties afgedrukt en er is duidelijk veel zorg aan de dag gelegd door de samenstellers en de uitgever, al gaat men af toe wel een beetje op de hurken zitten. Een heerlijk handboek om door te bladeren en tegelijk veel kennis op te doen.  Het is het eerste deel van een serie van WBooks over kaarthistorie. Zie ook de recensie van de tentoonstelling Moderniteit in kaart/Mapping history.

Uitgeverij WBooks