Hoog water; laaglands leven – Karel Feenstra

Auteur: Willem van der Ham

Als je op het water bent, zie je Nederland van een andere kant. Karel Feenstra houdt van zeilen. Als je speechschrijver van de minister van Infrastructuur en Waterstaat bent, krijg je een mooie ingang op alles wat er zoal speelt en leer je weer een andere kant van Nederland als waterland kennen. Karel Feenstra is speechschrijver van deze minister. Of hij zelf de speech schreef die minister Mark Harbers hield bij de presentatie van het eerste exemplaar in Panorama Mesdag? Vermoedelijk niet. Waar het boek wel van getuigt is het verlangen op een andere manier te schrijven. Kort en poëtisch.

In twaalf thematische hoofdstukken met titels als ‘Waterwolf’, ‘Reuzenarbeid’ en ‘Land van Lely’ publiceert Feenstra 157 stukjes van 80 woorden. Ze lezen als mijmeringen, gedachtenflarden of voetnoten bij een plek of persoon. De thema’s zijn als gebeurtenissen gedateerd en de plekken op basis van de hoogte van het NAP aangegeven. Soms zijn het gewoon gedichten. Neem Deltawerk (ik heb het in een dichtvorm geplaatst)

Als het looien en tanen van het land maar geen eind kent, als de kustlijn maar geen lijn worden wil

Als de zee op jouw oevers altijd maar zijn honger stilt

Dan trek je eens een streep tussen wat droog is en wat zilt.

Als het om mensenlevens gaat en het kan,

vraag dan om een Deltaplan.

En als je dan nog twijfelt aan stevig, stavast en sterk,

Spreek het woord dan hardop uit en proef het zelf:

Deltawerk.

Uitgeverij Kleine Uil