Wierdenlandschap – Ben Westerink

Auteur: Willem van der Ham

Groningen heeft meer dan 700 wierden gekend, kunstmatige woonheuvels die elders terpen of hillen worden genoemd. Veel van die wierden zijn geheel of gedeeltelijk afgegraven. Niettemin wordt het Hogeland van Groningen er nog steeds door gekenmerkt. De woongebieden zijn al geruime tijd in trek bij archeologen. Een van Nederlands bekendste archeologen, Albert Egges van Giffen, deed in de eerste helft van de twintigste eeuw baanbrekend onderzoek. Johan van Veen, klokkenluider van de watersnoodramp en geestelijk vader van het Deltaplan, raakte als jonge inwoner van UIterhuizermeeden gefascineerd door dit landschap en de kwetsbaarheid ervan. Met Van Giffen legde hij daar de basis van zijn onderzoek naar zeespiegelstijging. Wierden zijn er in allerlei afmetingen en verschijningsvormen. Van grote dorpswierden, tot bescheiden huiswierden. Ben Westerink, zelf woonachtig op de wierde Adorp, heeft een mooi boek beschreven waarin de focus ligt op het wierdenlandschap als geheel en de bewoning in de loop der eeuwen. Hij heeft een indrukwekkend boek gemaakt dat mooi en goed is vormgegeven. Zo zijn de kaarten niet alleen helder, mar ook een lust voor het oog. Jammer dat hij de prachtig foto’s die Johan van Veen in de jaren 20 maakte niet kent, anders had hij ze vast opgenomen. Hij weet echter zelf ook met liefde het landschap te fotograferen. Al met al een prachtig en belangrijk boek.

Uitgeverij Noordboek