Bruggen worden tegenwoordig vaak op afstand bediend. Hieruit volgt, zou je zo denken, het tragisch einde van het brugwachtershuisje, het huisje waarin de brugwachter zich bevindt en wacht op het volgende schip om de procedure van de veilig doorvaart uit te voeren. De stichting Brugwachtershuisjes heeft als enige doel om leegstaande brugwachtershuisjes een nieuwe bestemming te geven. Uit het fraaie boekje Bakens in de stad blijkt dat ze dat doel soms met succes en flair bereikt.
Bruggen zijn vaak architectonisch fraai en met zorg gebouwd en dat geld niet minder voor de bedieningshuisjes die er een geheel meer vormen. Het eerste huisje dat de stichting een nieuwe bestemming gaf, was het huisje van Lage Erfbrug bij Delfshaven, een brug uit 1926 ontworpen door architect W. Dahlen. Eerst is het omgebouwd tot expositieruimte en winkeltje met lokale producten; tegenwoordig is het een restaurant en buurthuisje. Oprichter van de stichting Lotti Hesper was een doorzetter, want het kostte heel wat moeite om de gemeente Rotterdam te overtuigen het huisje te herbestemmen. Na dit eerste succes, gerealiseerd in 2019, kwam de vaart er goed in. Op dit moment zijn bijna honderd huisjes herbestemd tot hotelkamer, kapsalon, kantoor en culturele vrijplaats. De provincie Zuid-Holland omarmt het initiatief. Erfgoedadviseur van deze provincie Anne-Marie van Brecht vertelt hoe de huisjes tegenwoordig onlosmakelijk verbonden zijn met de zogenaamde Erfgoedlijn Trekvaarten. Hesper hoopt dat ook organisaties als Rijkswaterstaat en andere provincies de schoonheid, waarde en mogelijkheden van de brugwachtershuisjes gaan inzien. Met dit fraaie en zorgvuldig gemaakte boekje vol mooie voorbeelden van het gebruik zal dat vast gemakkelijker zijn.
Tekstlandschap (redactie en tekst), Linda Swaap – Accu grafisch ontwerpers (grafisch ontwerp) en Rubén Dario Kleimeer (fotografie). Het boekje telt 184 pagina’s en is te bestellen bij de stichting voor € 25 info@brugwachtershuisjes.nl