Karel Cornelis Numan – Van Krabbendam tot Kolhorn

De West-Friese Zeedijk keert het zeewater allang niet meer. Toen de Zijpe in 1597 en Wieringerwaard in 1610 werden bedijkt, mocht de toen circa 250-jarige dijk zich te ruste begeven na een onstuimige bestaan. Dijkbewoner Karel Numan uit Sint Maarten kwam ter wereld aan de dijk en fietste als kind over de kronkelige dijk naar school. De dijk bepaalde zo wat zijn hele leven. De fascinatie ervoor ging zelfs zover dat hij alles maar dan ook alles van deze dijk te weten wilde komen – en dan weet je dat jezelf ook veel te weten kan komen en het verhaal dus niet blijft steken in het algemene verhaal van dijkaanleg en andere dijkgerelateerde zaken. Dit is al zijn derde studie van de dijk, ditmaal van deel van Krabbendam tot Kolhorn, een stuk van ongeveer 20 kilometer. Numan doet dat zeer gedegen. Alleen al op basis van de foto’s van Chris Schaatsbergen wordt de verleiding groot toch eens dat stukje dijk te gaan ontdekken in een landschap dat doorgaans nogal saai wordt gevonden. Uit eigen ervaring weet ik dat je dan heerlijk stil kan ronddwalen en voor mooie landschappelijke verrassingen kan komen te staan. Dit boek helpt je dan zeer dit landschap te lezen. De in het boek opgenomen kaarten wijzen je verder weg door het verleden van deze roemruchte dijk. Het boek is opgenomen in de verrassende reeks van de Vrienden van de Hondsbosche, een van de leukste genootschappen waar je lid van kan zijn. Elk jaar krijg je als lid een present en dat voor het lidmaatschap van € 15 per jaar. Voor het lidmaatschap betaal je dus de helft minder dan het boek. Wie aarzelt nog?

Uitgeverij Noord-Holland